Gouden 1/4 Troy ounce Krugerrand kopen |verkopen | beleggen|

Gouden Krugerrand 1/4 troy ounce

Heeft u interesse in het kopen, verkopen of beleggen in een Gouden Krugerrand? Bij ons kunt uw gouden 1/4 Troy Ounce gouden munten zoals de Krugerrand kopen of verkopen. Deze gouden munt heeft een gewicht van 8.49 gram en heeft een gehalte van 916/1000. De Gouden Krugerrand is de meest populaire beleggingsmunt ter wereld.

Op deze pagina vindt u achtergrond informatie over de 1/4 Troy ounce Krugerrand. Bent u geïnteresseerd geraakt in het kopen, verkopen of beleggen van een gouden Krugerrand? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Klik hier voor een overzicht van al onze kantoren.

 

Gouden Krugerrand 1/4 OZ Zuid-Afrika

Paul KrugerPaul KrugerAfrikaanse Springbok

 

 

Gouden Krugerrand 1/4 OZ Zuid-Afrika

De gouden Krugerrand is voor het eerst geslagen in 1967 in opdracht van het Zuid-Afrikaanse regering. Het moest de eerste gouden 1 troy ounce munt worden van de wereld. Het moest de verkoop van goud stimuleren in vorm van gouden munten. De Krugerrand wordt wel aangezien als wettig betaalmiddel maar zonder nominale waarde.

Paul-KrugerDe naam Krugerrand is ontstaan uit de naam Paul Kruger. Paul Kruger werd ook wel oom Paul genoemd en was de boerenleider die streed tegen het Britse bestuur. In 1880 werd hij President van het Zuid-Afrikaanse Republiek en stopte, na vier keer de verkiezingen te hebben gewonnen, in 1898. Hij verliet in 1900 Zuid-Afrika met een Nederlands schip om op 6 december aan te komen in Den Haag. Hij vertrok zonder zijn vrouw die ziek was en overleed in 1901. Paul Kruger overleed in 1901 in Nederland als een belangrijk persoon voor de Zuid-Afrikanen. Niet alleen de Krugerrand maar ook het nationaal park Kruger is naar hem vernoemd.

WitwatersrandDe naam Rand komt vanuit het natuurgebied Witwatersrand waar 40% van de totale goud in de wereld werd gewonnen. De Rand is ook de naam voor het nominale geld in Zuid-Afrika. De naam Rand betekend bergketen in het Zuid-Afrikaans.

De Krugerrand was de enige troy ounce gouden munt ter wereld met 91.6% goud en 8.4% koper. Het koperen bestanddeel zorgt voor een beetje oranje kleur in de munt. De munt werd er ook harder van en kon zo minder snel nagemaakt worden.

De verkoop van de Krugerrand kwam in de knel door de economische boycot van een groot aantal westerse landen op Zuid-Afrika. Er mocht niet meer gehandeld worden in Krugerrands buiten Zuid-Afrika. Dit had grote gevolgen voor de positie van de Krugerrand als marktleider. In 1980 was Zuid-Afrika goed voor 90% van het goud in de wereld.

In 1980 werd besloten om ook kleinere nominaties van de Krugerrand te slaan. Een 1/2, 1/4 en een 1/10 troy ounce Krugerrand kwam op de markt.

Vele landen reageerden op deze situatie en maakten ook hun eigen gouden munt. Canada, Groot-Brittannië, China, Australië, Amerika en Oostenrijk kwamen met een troy ounce munt. De Maple Leaf, Brittania, Panda, Nugget, Golden Eagle en de Philharmoniker. Iedereen wilde mee profiteren van de stijgende goud koers.

De voorzijde van de Krugerrand zien wij het borstbeeld van de “boeren Staatsman” Paul Kruger. Om het borstbeeld heen staat in het Afrikaans en Engels SUID-AFRIKA . SOUTH AFRICA. Het ontwerp van de voorzijde komt van Otto Schultz.

Op de keerzijde van de Krugerrand staat een typische afrikaanse-springbokAfrikaanse Springbok Antilope. Toch wel een symbool van Zuid-Afrika. Aan de bovenzijde van de munt staat KRUGERRAND en aan de onderzijde FYNGOUD 1 OZ FINE GOLD. Net als op de voorzijde van de munt in het Afrikaans en Engels. Verder wordt het jaartal vernoemd. Het ontwerp van de achterzijde is van Coert Steynberg.

Door de ongekende populariteit van de Krugerrand is het nog steeds de meeste gewilde en gebruikte gouden Troy ounce munt in de wereld. De munt is sinds 1967 niet in ontwerp veranderd.

Specificaties

OZ: Gewicht: Gewicht OZ: Gehalte: Diameter: Dikte:
1 33.93 gram 1.00 oz 916 32.77mm 2.840 mm
1/2 16.97 gram 0.50 oz 916 27.07 mm 2.215 mm
1/4 8.49 gram 0.25 oz 916 22.02 mm 1.888 mm
1/10 3.39 gram 0.10 oz 916 16.46 mm 1.350 mm